Pulau Doom island - Reisverslag uit Sorong, Indonesië van Stephan Manie - WaarBenJij.nu Pulau Doom island - Reisverslag uit Sorong, Indonesië van Stephan Manie - WaarBenJij.nu

Pulau Doom island

Door: Stephan Manie

Blijf op de hoogte en volg Stephan

06 Januari 2008 | Indonesië, Sorong

"Sorong used to be the island of the Shell-people. Across the ocean there
is the island of Doom. Here the Shell-business started its office, and moved
later to Sorong. And Doom-island became a place of families who lived there
working for other companies in colonial time."

"Climb up The Hill, and have a wonderful view at the Sorong-harbour, and the
Doom-island. You could visit it by motorized long-boat, ask for info in hotel- accommodations, or head for the harbour ..."

Een eilandje genaamd Doom is het doel. Even een bootje gehuurd, in 5 min stonden we op het eiland. Bij aankomst kunnen we kiezen voor een "Riksja" (fiets-rijtuigje), of met de bekende "benenwagen", in een uur kun je het eiland rondwandelen, de mensen zijn zeer aardig en vriendelijk en de oudere mensen spreken ook nog een
woordje nederlands.

Op dit eiland leefden tijdens en na de oorlog Nederlanders, zo zie je er nog een
kerkhof waar je graven aantreft waarop je de Nederlandse namen nog kunt zien op
de grafstenen. Op 3 meter afstand van de graven staan de huizen. De bevolking leeft hier voornamelijk van de visserij. De kinderen kijken je aan en lachen en roepen mister, mister het liefst willen ze ons even aanraken, dit komt omdat ze hier haast nooit een blanke hebben gezien.Toerisme leeft hier nog niet, maar als je in Sorong bent moet je
dit eiland zeker even bezoeken.

Uit: Vademecum Nederlands Nieuw Guinea 1956

Sorong Doom is een eiland 1 zeemijl uit de kust en was de zetel van het bestuur
en standplaats van de resident van west Nieuw Guinea en de bestuurders van de
afdelingen Sorong en Radja Ampat. Later werd het kantoor van de resident
verplaatst naar Manokwari en het kantoor van de afdelingschef van Sorong naar de vaste wal, waarvoor de N.N.G.P.M. een deel van haar terrein
(het Remoe complex) heeft prijs gegeven, 6 km ten zuiden van het olie centrum. Op Sorong Doom bleef dus achter het bestuur van de afdeling Radja Ampat.

Er waren 2 lichtaggregaten waarvan per aansluiting slechts ca. 500 watt gebruikt
mocht worden. De centrales zouden uitgebreid worden waardoor dag- en nachtstroom geleverd zou kunnen worden. Spanning was 220V wisselstroom en werd geleverd tussen 06.00 – 07.00 en 18.30 – 24.00.

Water werd bij de huizen zelf betrokken uit waterputten en moest gekookt worden.
De huizen op de “heuvel” in Doom (een verhoogd gedeelte van het eiland) waren
aangewezen op regenwater en in droge tijd moest wel eens water in drums aangevoerd worden. Als huisbrandstof gebruikte men petroleum, omdat hout en houtskool vrijwel niet te verkrijgen waren. Koken op elektriciteit was uitgesloten.

De huizen gebouwd in “landelijke stijl” met gaba.2 omwanding en atap dak werden
later bijna allemaal vervangen door woningen in meer “permanente stijl”. Eterniet of zink daken, vloer van cement en plafond van hard board. Maar vaste kasten waren niet aangebracht en de huizen waren niet alle muskietvrij.

• 07 Januari 2008 - 16:01

Miranda:

Wat een prachtige foto's. Ik dacht dat het professionele "reclamefoto's" waren, tot ik in één keer een bekende kop tegenkwam...

• 16 Januari 2008 - 16:06

ABouwmeester:

Adrie oud Marinier en NNG veteraan 1962.
    Heeft de site van Stephan Manie gevonden.
    een goede site voor een goed doel in Sorong ook wij zijn bezig in Papua met onze Stichting Hati-Bersatu kijk of bezoek onze site www.hatibersatu.nl
    Groeten uit Baarn van Adrie.

• 24 Januari 2008 - 12:11

A Bouwmeester:

wat een leuke pagina ,dit vindt Adrie ex Marinier en Nieuw-Guinea Veteraan 1962
    ook wij hebben een pagina op internet van onze Stichting Hati-Bersatu kijk voor info op www.hatibersatu.nl een groet uit Baarn aan iedereen en tot ziens.

• 29 Januari 2008 - 10:15

Dennis Van Limbeek:

Zeer mooie foto's en je kunt bijna het heerlijke weer voelen. :)

Ik probeerde je nog te bellen, maar op een of andere manier heb ik geen recent mobiel nummer van jou..

Groetjes

Dennis en Hermien
    Almelo

• 27 Maart 2008 - 18:47

Rosita En Wessel:

Hallo wij zijn afgelopen jaar voor de 2e maal terug gegaan naar Doom omdat mijn vrouw daar geboren was. Ook wij hebben schiterende foto's en films gemaakt van het eiland en zijn geweldige mensen. Het was een vakantie om nooit te vergeten er was zelfs een vrouw die mijn vrouw na 45 jaar nog herkende. Een ongeloofelijke vakantie was het.
    grt W.Vermeulen e-mail wero@zeelandnet.nl

• 13 Mei 2010 - 18:21

Zalmann:

Leuk om te lezen, vooral omdat ik met de Kon.Marine van dec.1950 tot april 1951 in de baai van Sorong gestationeerd ben geweest op een paar van de NNGPM gehuurde huisboten.

• 07 December 2022 - 12:06

Will En Anneke Van Sommeren-Derks:

heerlijk om iets meer te weten te komen van het eiland Doom waar mijn zwager is gestorven en begraven als militair van het regiment Grenadiers-jagers.in mei 1953. als Derks-Antonius.

• 26 Mei 2024 - 00:16

Will En Anneke Van Sommeren Derks:

wij zouden graag weten of het graf van Antonius Derks er nog is. gestorven in 1953